menu-02

Farkaslaka

farkaslaka falukep

Farkaslaka, Tamási Áron szülőfaluja, a magyar irodalom klasszikus zarándokhelye. Farkaslaka és Tamási Áron eggyé lett a környékbeliek tudatában.

A Fehér Nyikó-patak felső folyásának híres községközpontja, a nagy székely író, Tamási Áron szülőfaluját Székelyudvarhelytől északnyugatra haladva 12 km-re találjuk.


A település neve eredhet a régi pogány időkből a farkas totemállat nevéből, viszont a hagyomány szerint a közeli erdőkben sok farkas lakott, amelyek néha a faluba is bemerészkedtek, és az őrizetlenül hagyott lovakat megtámadták. Így a farkas lakta névből eredhet a Farkaslaka név. A hagyomány szerint tehát, amit korabeli leletek is bizonyítanak, a falu eredetileg a 2 km-re keletre levő magaslati dombokon feküdt, és Péterfalva volt a neve. Talán rossz megközelíthetősége és a völgyben futó Nyikó patak gazdasági előnyei miatt hagyták el lakói, amikor a mai Farkaslaka területére telepedtek. 1566 -ban említi első ízben írásos dokumentum: Farkaslaka néven.


A lakosság fő foglalkozása az állattenyésztés, fő jövedelem-kiegészítő forrás a szénégetés. A szénégetésre vonatkozó első írásos adat 1594-ből való, amikor a szénégetés, a farkaslakiak kiváltsága volt.

Farkaslakán született 1897. szeptember 20-án Tamási Áron, a székely író, itt domborodik, végakaratának megfelelően, sírhantja is. A székelység nagy írója, a római katolikus templom és temető mögötti parkban, két cserefa árnyékában alussza örök almát. Faragott fejfáján a Tamási által megfogalmazott sírfelirat olvasható: Tamási Áron (1897- 1966) "Törzsében/székely volt/Fia Hunniának/Hűséges szolgája/Bomlott századának"/.

A sírkert előterében a Tamási-emlékmű tekinthető meg, Szervátiusz Jenő és fia, Tibor alkotása. Tamási Áron szülőházát múzeumnak rendezték be és 1972 szeptember 24-én avatták fel. A közel 150 éves, faboronás, háromosztagú zsindelyes ház őrzi és ápolja a nagy író emlékét.

 

Kiemelt látnivalók Farkaslakán

Tamási Áron Emlékház

Tamási Áron szülőháza, amely múzeumként működik, a Nagy utcában tekinthető meg.
tamasiemlekhaz
Jézus Szíve-kilátó

Kelet-Európa legnagyobb Krisztus-szobra áll 2011. augusztusa óta a Farkaslaka és Székelyszentlélek fölötti Gordon-tetőn.

jezus kilato

Szobafoglalás

Foglalja le szállását online!

Naptár    Naptár

Vendégkönyv

balla-panzio
Tegye emlékezetessé látogatását, küldje el fényképes véleményét a ballapanzio@gmail.com e-mail címre.
Balla Árpád
balla-panzio
Tegye emlékezetessé látogatását, küldje el fényképes véleményét a ballapanzio@gmail.com e-mail címre.
Balla Árpád