menu-02

Korond

korond

A falu egy végtelennek tűnő kirakodóvásár, ahol a korondi kerámián kívül más helyek népművészeti termékei is megtalálhatóak, itt értékesítik többek között a Nyikó-menti falvak fűzfavesszőből készült tárgyait és a környék fafaragóinak munkáit is.

Korond Székelyudvarhelytől 26 km-re északnyugatra, a Korondi-medence déli szélén az azonos nevű patak völgyében fekvő község.
1333-ban Korond néven említik először. A középkorban, a mezőgazdaság mellett, több korondi család számára az egykori sófalvi felszíni fejtésű bánya és a só értékesítése nyújtott megélhetési lehetőséget. Azonban, az 1562-es székely felkelést követően a szabad sóhasználati jog megszűnt, és ekkor kezdtek meghonosodni más mesterségek is. Ezek közül a fazekasság a legrégibb, de máig fennmaradt a taplókészítés és a szénégetés mestersége is. Korond, ma Székelyföld legjelentősebb fazekas központja, Sóvidék egyik leghíresebb idegenforgalmi települése.
A korondi kerámia jellegzetes színeiről és motívumairól ismert. A hagyományos színek a fehér alapon zöld, sárga és barna festések, jellegzetes motívum pedig az indaágon álló madárka vagy a díszes virágforma. Korond határában több borvízforrás is található.
Árcsófürdőn, közvetlenül Korond határában minden év augusztusában kerül megrendezésre az árcsói kerámiavásár.

Árcsó-fürdővel átellenben, 643 méter tengerszint feletti magasságban helyezkedik el a Csiga-hegy. Az itt feltörő sósvizek, meszes lerakódások eredménye a korondi aragonit. Díszkőnek is használják.
A Korondról túrázni vágyók kedvelt célpontja lehet az 1601 m magas Firtos hegy, amelyen az egykori Firtos-vára állott, s ahonnan egyedülállóan szép kilátás nyílik a környező vidékre.

Kielmelt látnivaló Korondon

Likaskő

likasko

Szobafoglalás

Foglalja le szállását online!

Naptár    Naptár

Vendégkönyv

balla-panzio
Tegye emlékezetessé látogatását, küldje el fényképes véleményét a ballapanzio@gmail.com e-mail címre.
Balla Árpád
balla-panzio
Tegye emlékezetessé látogatását, küldje el fényképes véleményét a ballapanzio@gmail.com e-mail címre.
Balla Árpád