menu-02

Szováta

szovata

Szováta európai hírű üdülőváros, Románia egyik legismertebb gyógyfürdőhelye. Évente százezrek fürdenek meg a heliotermia jelenségéről híres Medve-tóban.


Szováta a Székely-Sóvidék központja, Marosvásárhelytől 60 kilométerre keletre fekszik. Területe két részből áll: Szováta városból és Szováta-fürdőből.

Székelyföld legnépszerűbb fürdőtelepének létét a hőtároló (heliotermikus) sóstavak sokasága alapozta meg. A tavak sótartalma a fenéken a legnagyobb, a felszínhez közeledve fokozatosan csökken.
Felszínüket, főleg csapadék utánpótlásból, édesvíz fedi, mely segítségül szolgál a víz felmelegedéséhez. Az 1-2 méter mélyre behatoló napsugarak a nagyobb sűrűségű, édesvízzel kevésbé keveredő réteget felmelegítik, amely elraktározza a kapott energiát. Az ily módon felmelegedő sóstavakat nevezik heliotermikus tavaknak.

A környéken már a rómaiak idejében is bányásztak sót, majd a későbbi időkben is folytatódott a kitermelés. A régi mélyedéseket idővel csapadék és folyóvíz töltötte ki, így keletkeztek az első sóstavak. Ezek legnagyobbja és egyik gyöngyszeme az 1870 és 1880 körül képződött Medve-tó, amely nevét kiterített medvéhez hasonló alakjáról kapta.

A sós tavak körül már a 20. század elejére elegáns üdülőtelep épült ki, amely a magyar arisztokrácia kedvelt nyaralóhelye volt. Először a Gérafürdő, majd a Medve-tó fürdőjének működése tette Szovátát gyógyüdülővé. A Medve-tó vizét a fürdőzés mellett különböző reumatikus és gyulladásos betegségek kezelésére valamint női betegségek gyógyítására használják. A nyári főszezon itt július-augusztus hónapokból áll, de a legtöbb szálláshely és a szállodák gyógyászati központja egész évben nyitva áll.

Szováta számos természeti ritkaságot, érdekességet és látnivalót kínál az ide látogató turistáknak.

Kiemelt látnivalók Szovátán

Medve tó
medveto
Mogyorósi-tó

mogyorosito

Szobafoglalás

Foglalja le szállását online!

Naptár    Naptár

Vendégkönyv

balla-panzio
Tegye emlékezetessé látogatását, küldje el fényképes véleményét a ballapanzio@gmail.com e-mail címre.
Balla Árpád
balla-panzio
Tegye emlékezetessé látogatását, küldje el fényképes véleményét a ballapanzio@gmail.com e-mail címre.
Balla Árpád