menu-02

Zetelaka és környéke

zetelaka

Zetelaka Hargita megye egyik nagyközsége. A település életére ma is jellemző egy székely mondás: "porból lettünk, de fából élünk", ugyanis a környék lakossága főleg fafeldolgozásból él, ezt egészíti ki az egyre nagyobb méreteket öltő faluturizmus.


Zetelaka, a Nagy- Küküllő felső, hegyvidéki szakaszán, Székelyudvarhelytől 11 kilométerre található, színmagyar községközpont. A szűk völgyben elnyúló népes halmazfalut a pápai tizedjegyzék 1332-ben Zathalaka néven említi először.

Középkori temploma megsemmisült. Római katolikus temploma 1912-1914-ben épült. Ez a vidék legnagyobb katolikus temploma, melynek barokk főoltára és tornyának egy körablaka a középkori templom maradványát képezik.

A településen tájház is található, valamint sok 19–20. századi székelykapu is megcsodálható. Zetelakáról kirándulni lehet a Somos-tetőre (871m), a zeteváraljai víztározóhoz, az Ivó völgyébe, ahonnan a legkönnyebben és leggyorsabban lehet megközelíteni a Hargita hegység legmagasabb csúcsát, az 1801 m magas Madarasi Hargitát (a székelyek „Szent Hegyét").

Kiemelt látnivalók Zetelaka községben

Zetelaki római katolikus templom
zetelaka templom
Zetelaki Tájház
tajhaz
Zeteváraljai víztározó
viztarozo
Madarasi Hargita

madarasi

Zetelaka Hargita megye egyik nagyközsége. A település életére ma is jellemző egy székely mondás: “porból lettünk, de fából élünk”, ugyanis a környék lakossága főleg fafeldolgozásból él, ezt egészíti ki az egyre nagyobb méreteket öltő faluturizmus.

Zetelaka, a Nagy- Küküllő felső, hegyvidéki szakaszán, Székelyudvarhelytől 11 kilométerre található, színmagyar községközpont. A szűk völgyben elnyúló népes halmazfalut a pápai tizedjegyzék  1332-ben Zathalaka néven említi először. 
Középkori temploma megsemmisült. Római katolikus temploma 1912-1914-ben épült . Ez  a vidék legnagyobb katolikus temploma, melynek barokk főoltára és tornyának egy körablaka a középkori templom maradványát képezik. 
A településen tájház is található, valamint sok  19–20. századi székelykapu is  megcsodálható. Zetelakáról kirándulni lehet a Somos-tetőre (871m), a zeteváraljai víztározóhoz, az Ivó völgyébe, ahonnan a legkönnyebben és leggyorsabban lehet megközelíteni a Hargita hegység  legmagasabb csúcsát, az 1801 m magas Madarasi Hargitát (a székelyek „Szent Hegyét”).

 

Kiemelt látogatnivalók Zetelaka községben

 

 Zetelaki római katolikus templom

 

Zetelaki Tájház

 

Somos-tető

 

Zeteváraljai Víztározó

 

Ivó völgye

 

Madarasi Hargita

Szobafoglalás

Foglalja le szállását online!

Naptár    Naptár

Vendégkönyv

balla-panzio
Tegye emlékezetessé látogatását, küldje el fényképes véleményét a ballapanzio@gmail.com e-mail címre.
Balla Árpád
balla-panzio
Tegye emlékezetessé látogatását, küldje el fényképes véleményét a ballapanzio@gmail.com e-mail címre.
Balla Árpád