menu-02

Băile Szejke

szejkefurdo szekelykapuk

La numai câţiva kilometri distanţă de Odorheiu Secuiesc se află staţiunea balneară preferată a orăşenilor, Băile Szejke – zona de agrement al municipiului Odorheiu-Secuiesc, strâns legată de numele lui Orbán Balázs, cel care este înmormantat în acest loc.

Băile Szejke se află în intravilanul municipiului Odorheiu Secuiesc, la altitudinea de 504 m de la nivelul mării. Drumul de acces: din centrul municipiului Odorheiu Secuiesc pe DN 13A în direcţia Praid-Sovata.

In deal şi-a găsit salas Muzeul de Porţi secuieşti expus în aer liber. Porţile secuieşti, renumite peste hotare sunt manifestarea artei populare şi al sufletului de secui. Cu inscripţii frapante au dat de înţeles celor care îl inteleg, faptul că ospitalitatea şi puterea de viaţă a celor care trăiesc aici este nemarginită: "Dacă vii cu gând bun, poţi intra pe această poartă, altfel poţi pleca în sus şi în jos".

Orbán Balázs (1829-1890) a fost "cel mai mare dintre secui", scriitor, istoric, etnograf, publicist, fotograf si personalitate publică. Monumentul de pe mormântul lui a fost construit in anul 1969. Expoziţia de porţi populare s-a înfiinţat pentru păstrarea şi expunerea artei populare ornamentale. În colaborare cu mai multe persoane, iubitori al artei populare şi Muzeul Haáz Rezső din Odorheiu Secuiesc, s-au construit 14 porţi secuieşti.

orbanbalazs siremleke

Rezervare

Rezervă online!

Calendar    Calendar

Carte de oaspeţi

balla-panzio
Transformă vizita obişnuită într-una de neuitat, şi trimite opinia ta, ataşând o imagine la adresa de e-mail ballapanzio@gmail.com.
Balla Árpád
balla-panzio
Transformă vizita obişnuită într-una de neuitat, şi trimite opinia ta, ataşând o imagine la adresa de e-mail ballapanzio@gmail.com.
Balla Árpád