Sovata ca centru balnear de un renume european, este centrul orăşenesc al ţinutului Székely-Sóvidék, se găseşte în partea de vest a Munţilor Gurghiului, recunoscută la nivel European, încă din anul 1850.
Lacurile cu ape clorurate şi sodice - cât şi nămolul din ele - au proprietăţi terapeutice pentru o multitudine de afecţiuni, în special pentru afecţiunile ginecologice. Înconjurată de dealuri împădurite cu fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi şi stejari, cât şi de Muntele de Sare, staţiunea oferă posibilităţi excelente şi pentru odihnă şi relaxare. Clima este subalpină, cu veri răcoroase şi ierni blânde.
Lacurile din Sovata sunt renumite atât pentru efectul terapeutic cât şi pentru fenomenul de heliotermie. Deasupra apei sărate, există un strat de apă proaspătă provenită din precipitaţii. Acest strat de apă proaspătă nu se amestecă cu apa sărată, ci se menţine la suprafaţă, acţionând ca un izolator termic. Astfel, temperatura apei din lacuri variază în funcţie de acumularea căldurii solare în apa sărată.
Lacul Ursu înconjurat de păduri se găseşte la o altitudine de 502 m, suprafaţa acestuia depăşeşte 40.000 mp, lungimea este de 306 m, lăţimea de 182 m, perimetrul este de 900 m. Cel mai adânc punct al lacului este la 18.9 m.
Atracţii
Lacul Ursu
Lacul Mogyorósi